Ok, am ajuns la un impas momentan. Nu știu exact ce să fac. Aș astepta Ivy bridge, dar cel mai probabil apare pe piață anul viitor prin vară, cam prea departe.
Ca fapt divers, voi menționa modelele pe care le-am avut în vedere.
Sunt 2 Acer întâi, variante ieftine și cu mențiunile făcute, n-ar fi rele.
Laptop Notebook Acer AS5750G-2414G64Mnkk i5 2410M 640GB 4GB GT540M 2400lei
Există și o ofertă pe la Cora, cu o reducere destul de mare care ar duce prețul sub 2000 de lei cred. S-ar putea să fie totuși pentru fosta generație de i5, am uitat.
O singură problemă majora există la el (pe lângă faptul că este ieftin făcut) în exploatara imediată, driverele pentru placa video. Nu știu dacă chiar acum Optimus funcționează mai bine sau nu, dar la acest model (și încă câteva de la Asus), activarea plăcii Nvidia este deficitară. De multe ori nu va rula. Instalarea altui driver este și ea o aventură pentru cine nu se pricepe. În rest, un pachet decent. În principiu dacă ar merge bine și cu 2 ani garanție, ar fi un best-buy.
Laptop Notebook Acer AS7750G i5 2410M 500GB 6GB HD6650M Black 2600 lei
Aici problemele cu placa video nu există, pentru că are una de la ATI. Dar există o problemă cam ciudată. Rezoluția este una atipică. La 900p nu va rula nativ nici un format HD sau FHD. De asemenea placa video nu este suficient de puternică pentru a susține în jocuri rezoluția asta. BT nu are, dacă dorește cineva, trebuie cumpărat un stick separat.
Din ce spune 1Q, ar suporta 2 harduri, ceea ce e un plus. Prefer versiunea asta cu i5 si 6G RAM, pentru ca este semnificativ mai ieftină și suficient de bună în general, decât cea cu i7. Pentru un astfel de laptop nu se justifică costurile suplimentare.
Ambele sunt fără OS.
Ar trebui precizat și că nici unul nu este de utilizat afară decât în anumite condiții, pentru că ecranele sunt glossy și luminozitatea este mică.
Laptop Asus G53SW-SX098V cu procesor Intel® CoreTM i5-2410M, 2.3GHz, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GTX 460M 1.5GB, Microsoft Windows 7 Home Premium 4000 lei
Aici intrăm ceva mai mult spre gaming, însă există și chestii în plus. De exemplu suportă un al doilea HDD. Funcționează la temperaturi destul de mici, mai ales pentru un laptop. Poate rula extrem de multe chestii. Cred ca gasisem undeva si o versiune cu mai mult RAM, dar nu dau de ea acum și la un preț mai mic (ăsta e la Emag). Link-uri n-am pus, eu am cautat pe mai toate site-urile, acum am incercat sa le gasesc în linii mari și cred că unele produse au dispărut. Pentru încă 1100 de lei a apărut un nou model cu dotări mult mai bune decât ăsta - Laptop Asus G53SX-S1136V cu procesor Intel® CoreTM i7-2630QM 2.0GHz, 8GB, 500GB, nVidia GeForce GTX 560M 2GB, Microsoft Windows 7 Home Premium, Negru (tot la Emag) - Ecran FHD într-o configurație cu puține lipsuri (de exemplu un ecran wide gamut despre care voi vorbi mai târziu). Asta ar fi laptopul cu cea mai mare putere, destul de ușor de purtat și cu review-uri bune. Din păcare la noi nu vine cu superbul ecran 3D care nu necesită nici ochelari. Probabil până aici ar mai adăuga la preț încă 1000 de lei, dacă nu mai mult, că doar e România. De asemenea deși în State el vine stock cu ecran mat, la Emag apare cu ecran Glossy. Oh well.
Ambele au OS, tastatură iluminată, harduri rapide (nu-s SSD, dar sunt semnificativ mai bune pentru OS decât unele normale) și altele. Pentru că suportă un al doilea hard, se poate monta și un SSD fără să apară problema lipsei de spațiu de stocare la purtător.
Pentru cine vrea ceva mai mare, există Laptop Asus G74SX-TZ064V cu procesor Intel® CoreTM i7-2630QM 2.0GHz, 16GB, 1.25TB, nVidia GeForce GTX 560M 3GB, Microsoft Windows 7 Home Premium, dar la 6500 de lei momentan, e cam mult. Plus că dispare ideea de portabilitate. Eu am avut laptop pe 17 și știu ce înseamnă.
Laptop Dell XPS 15 L502x Full HD i7-2630QM 6GB 640GB nVIDIA GT 540M 2GB Win 7 Metalloid Aluminum 4600 lei
Nu am găsit să prezinte probleme cu placa video, însă este un laptop care lucrează la temperaturi destul de mari, mai ales pe zona procesorului.
Este singurul laptop cu ecran foarte bun, accesibil ca preț în România. Restul sunt aproape dublu. Asta m-a și determinat să-l aleg. Are și ăsta OS, tastatură iluminată și altele. Din punctul meu de vedere, care mai fac și câte o poză, ar fi alegerea ideală. Acoperă aproape 100 Adobe RGB și în unele culori chiar îl depășește.
Pe afară se mai plânge lumea de una de alta, dar la câte s-au vândut, este ceva inevitabil sper. Am început să am unele rețineri. Doar garanția mare mă liniștește puțin. De precizat că tot ce am ales are cel puțin 2 ani garanție, la Emag existând și opțiunea de extindere, care nu-i de neglijat. Ar fi meritat să pună și placa mai performantă și mai rece 555, pe care o găsim în versiunea mai mare pe 17", dar Dell este un fel de Renault când vine vorba despre chestii de genul ăsta.
Lenovo - Laptop IdeaPad Y570 (Intel Core i7-2630QM, 15.6", 4GB, 750GB, nVidia GT 555M Optimus @1GB, Gigabit LAN, BT, Win7 HP 64) 3600 lei
O alternativă interesantă în opinia mea. Placa video este printre puținele care lucrează la temperaturi destul de mici (motiv pentru care a și apărut un val de OC pentru acest model). Singura problemă pe care am gasit-o nerezolvată ar fi un buzz discret în căști și cam atât. Optimus merge bine, autonomie bună. Păcat că nu are ecran mat și tastatură iluminată.
Cam astea ar fi cele 6 de pe la noi. Alte idei am, dar nu sunt realizabile aici.
Dacă aș vrea doar un laptop cu care să nu fac mare lucru, dar cu autonomie mare, probabil aș lua un Acer Timeline. Dacă acel Dell ar fi avut o altă placă video, măcar 555-ul, de asemenea ar fi best-buy pentru cineva care vrea să se bucure de un ecran senzațional și o autonomie foarte interesantă (cam 4-5 ore de vizionare, ceea ce este extrem de bine).
Pentru mine undeva în zona de mijloc ar fi produsele care sunt interesante, între Dell și Asus.
În rest, nu mi-a atras nimic atenția. Desigur eu sunt și puțin atipic în alegeri și am poate nevoi specifice.
Ce am mai aflat tot căutând, destul de interesant, e că Intel a cam ajuns să bată la codare video soluțiile dedicate de la marii producători de plăci video. Deja cu Ivy care va avea un plus de 20-30% pe partea video, soluțiile entry-level de la concurență sunt total inutile. Cred că va dispărea acestă categorie. Poate așa se explică de ce a ajuns 540GT la aproape 2000 de lei în unele cazuri.