Suntem (sa mai bine sa spun ca ei sunt) crizati ca lumea asta mare, unde se stabilesc "deciziile" a hotarat ca e criza (intr-o mare masura tocmai datorita lacomiei si proastei lor gestiuni).
E adevarat ca de la declansarea crizei, in mod real, au fost si firme/companii RO sau din RO care au fost afectate indiscutabil, prin scaderea comenzilor, pt bunurile si serviciile lor, facute de partenerii externi.
Peste toate astea a venit pe deoparte frica, incapacitatea si prostia "managerilor" din mediul privat care au actionat exact pe dos si nici macar nu au facut ordine, eficientizare si curatenie in firmele si companiile lor (dar deh e cam greu cand sunt tot felul de realtii de rubedenie, amicitie, obligatii fata de anumite pers sus puse, etc. si in plus faptul ca pt ei e placut si dulceag acel climat); iar pe de alta parte reactiile, dar si lipsa de reactie uneori, din partea oficialitatilor din RO.
Daca ne-am fi facut strategia nationala axata pe agricultura cat mai naturala (uitand aberatiile venite de afara, luand doar ceea ce ar fi realmente de folos si cat mai natural), zootehnie (macar nu mai importam), turism autentic, prestari servicii "remote" (it-ul este cel mai mare si mai bun ex.), etc., ne interesa putin spre deloc de crizati.
La strategia de mai sus, in secundar, ar fi trebuit adaugate orice tip de facilitati de productie cu impact realmente minimal asupra vietii/mediului, de viitor, in plus atragerea integrala si eventual suplimentarea tuturor fondurilor europene disponibile si nu numai.
De cumparat nu se mai cumpara ca-n perioada "de glorie".
Toti si-au tinut banii la saltea, la banca, etc., cei mai loviti de aceasta "criza" i-au cam cheltuit pt supravietuire si tot cauta de ceva vreme un job, o activitate, ceva prin care sa-si castige o paine; o alta parte s-a saturat sa stea "la cutie" si imbolditi de mici chestiuni si tentatii au reinceput sa mai cheltuie pe una alta. Dar mai este o categorie, cu reprezentanti de la ambele polaritati cei (f) saraci (cei mai multi) si cei f bogati (cei mai putini) al caror stil de viata nu s-a schimbat sau doar intr-o masura mult prea mica.
Oricum, se pare ca aceasta "criza" nu si-a atins pe deplin toate obiectivele sau a fost doar o faza premergatoare; pt ca, se pare, ca va urma inca o "criza". Fara tagada ca motive reale ar fi destule si suficiente (vezi doar chestiunea datoriilor suverane), dar la cum s-au bagat sub pres extrem de multe mizerii (mondial vorbind) s-ar fi putut aranja si acestea.
Daca luam in consideratie si ce se intampla in Orient (asa numita "primavara araba" ), fosnelile din Asia, incidentele cel putin ciudate din Europa (UK in primul rand si-ntr-o mai mica masura DE, corul nemultumitilor spanioli de vizita Papei, etc.), e posibil sa nu prea fie perspective incurajatoare.
Presiunea excesiva pusa pe China, privind faptul ca va trebui sa fie motorul economic al mapamondului, nu face altceva decat sa-i creasca in progresie geometrica riscul de implozie. Din simplul motiv ca acolo doar se deschide, treptat, robinetul consumului si cum robinetul productiei ieftine era de mult deschis (nu de putine ori si dubitabile)............, altfel China nu intruneste conditiile necesare/solide/adand inradacinate din toate pct de vedere pt a fi noua putere economica mondiala. Cu toate acestea au meritele lor pt a nu fi, noi toti, mai rau/jos decat suntem; insa orice presiune suplimentara (si mai ales inutila) e posibil ca transforme toate acestea intr-o bula cu mult mai mare decat bula imobiliara si bancara (care s-a manifestat doar intr-o mica masura).
Si acolo ar putea fi inceputul capatului de linie.