Am ajuns la 28. Inele macro. Din punctul meu de vedere, reprezintă o opțiune și pentru cine are obiectiv macro chiar, pentru că vă permite să treceti de bariera 1:1.
Am ales un 50mm, pentru că este un bun compromis de funcționalitate pe mai multe planuri.
4017 - 50mm;
4018 - 50mm + extensie 36mm;
4022 - 50mm + extensie 36mm+20mm; Pentru că raportul de 1:1 se atinge atunci când distanța focală este egală cu distanța inelelor. De asemenea 50mm inversat mărește 1:1.
4026 - 50mm + extensie 36mm+20mm+12mm.
În film (cel puțin până acum), nu se spune nimic despre teleconvertor în ecuația macro.
50mm +
tele 2x + extensie 36mm+20mm+12mm cu diafragme diferite.
Desigur și când am fost la f64 și am deschis subiectul despre macro și teleconvertor și am cerut niște păreri, se uitau la mine ca la mașini străine.
Voi scrie candva pe blog mai multe. Să mai văd din film. Pentru mine o chestie deosebit de importantă la utilizarea unui obiectiv macro este de fapt posibilitatea de a compune imaginea. În orice altă alternativă (poate mai puțin cu lentile de mărire, dar acolo cele mai bune rezultate se obțin cu zoom-uri mari de calitate foarte mare și mai multe lentile suprapuse, ceea ce ridică serioase probleme de calitate a detaliilor extrem de fine), poți focaliza într-o distanță extrem de mică, atât față de subiect, cât și ca profunzime de câmp (cu cât ești mai aproape, cu atât DOF mai mic, chiar dacă ai închis diafragma extrem de mult). Practic dacă subiectul nu se află mereu în acea distanță, nu ai ce să faci.