După ce au aplicat abuziv o prevedere legală care nu putea fi aplicată atunci când a fost dată - impunerea recuperării TVA-ului pentru tranzacții imobiliare făcute de persoane fizice, care în baza codului comercial NU caracter comercial, plus multe alte prevederi care scot majoritatea tranzacțiilor din sfera comercialului. ANAF-ul se grăbește cu executările silite pentru că o dată luați banii, nu-i mai recuperezi în veci. Operațiunea este ilegală și inoportună. Deja există sentințe pe tema asta.
Ei bine, pentru că aici nu prea le-a mers, au băgat acum la oarece evaziune și pe toți cei care au fost plătiți cu drepturi de autor. Toți au imputate sume uriașe sub forma recuperării TVA-ului. Iar, conform unor legi, aceștia nu avea nici cea mai mică obligație legat de TVA. Deja ANAF anunță că va începe să-i execute în cel mai scurt timp. Foarte tare.
Finanțele statului sunt atât de prost conduse, încât mă întreb des cum de nu există ceva blocaje majore pe undeva. Ele sunt, dar se dreg din mers. Când mi-a venit impozitul la ce mai aveam eu, am fost anunțat că sunt dator la stat. Eu și alte câteva sute de mii de români. După ce am pierdut ceva timp să aflu datoria (pentru că te anunță doar că ai datorii, nu și care este), am aflat minunea. Mi se impută bonificarea pe care ei mi-au făcut-o la achitarea integrală a impozitelor.
Desigur unde am aflat asta nu se poate face nimic, dacă așa apare în calculator, acolo trebuie să plătesc
La coadă am aflat că alții care nu mai aveau chitanțele chiar și din 2002, trebuie să plătească "restanțele" la zi. 2002 este totuși un an destul de îndepărtat, poate chiar nu ține toată lumea toate chitanțele. Dar vă dați seama cam ce evidențe sunt la stat.
În fine, am rezolvat problema. Cum exact nu știu. Au modificat ceva în calculator și restanțele au dispărut ... până anul viitor cred, că nu mă mai miră nimic.
Ce mă miră puțin ar fi oasele aruncate publicului prin anchetarea unor nume grele implicate în viața politică din România. Ok, nu cele mai grele, dar oameni care finanțau și ăștia contează. Am o idee ce se întâmplă, dar mai aștept să văd cum vor evolua lucrurile.
++
Apropo de politicienii lor.
În Portugalia a apărut o problemă majoră. Nu mai există aproape deloc forță de muncă calificată, economia țării este puternic afectată din acest motiv și astfel că nici nu-și permit să o aducă din altă parte. Cei care se mai pricep la câte ceva, pleacă din țară pentru a fi mai bine plătiți.
Pare un scenariu posibil și la noi.
Am fost în Portugalia și chiar se simte diferența de educație față de Spania de exemplu. Mi s-au părut mult mai primitivi, un fel de țărănoi, dar nu în sensul rău al cuvântului, pur și simplu mai puțin șlefuiți. Totuși Lisabona nu arăta rau deloc și au făcut multe chestii deosebie pe acolo. Față de București e mult peste. Dar serviciile și oamenii cam așa se prezentau, un fel de România la țară.
Și portugheza e un fel de spaniolă, dar pronunțată aiurea. Dacă vedeam cuvintele scrise, înțelegeam destul de multe și semănau cu cele din spaniolă. Limbile sunt clar înrudite, dar câte cuvinte comune or avea, se pronunță total altfel. Mi s-a părut interesant.